Nieuwe gewoontes

'Op dit moment neemt dokter Veeckman geen nieuwe p

Start met een kleine, erg kleine gewoonte. Iets heel concreets. Wees eerlijk met jezelf. Het doel is dat je het elke dag kunt doen, ook op een dag dat je je moe en uitgeblust voelt. Als je bv. wilt starten met sporten en je kiest ervoor om te joggen, kan zo een kleine stap zijn: je sportschoenen aandoen. Makkelijk toch? Tweede voordeel, je omzeilt je brein. De argumenten om iets niet te doen (het is te warm/te koud, ik ben te moe, ik moet eerst nog … doen, …) kan je uitschakelen, net omdat het zo’n kleine en makkelijke actie is. Derde voordeel: omdat de actie zo klein is, is de kans veel groter dat je ze effectief doet en bouw je dus succeservaring op. Dat helpt ook om op langere termijn vol te houden.Koppel je nieuwe gewoonte aan een bestaande gewoonte. Bijvoorbeeld, doe het na hetopstaan, na het afwassen, … Hierdoor ga je er makkelijker een automatisme van maken.Oefen elke dag, herhaling is immers nodig om een gewoonte te kweken. Je mag jezelf wel 2 jokers per week geven. Per week oefen je dus 5 keer je nieuwe gewoonte in.Beloon jezelf elke keer nadat je de gewoonte hebt gedaan. Dit kan op verschillende manieren: geef jezelf een schouderklopje of high five, glimlach, doe een dansje, zeg “dat heb ik goed gedaan”, … Vertel over je nieuwe gewoonte tegen je gezin/familie/vrienden. Misschien wil er wel iemand meedoen? Ze gaan je er sowieso op aanspreken en vragen hoe het nu gaat met jouw nieuwe gewoonte.

  • Start met een kleine, erg kleine gewoonte. Iets heel concreets. Wees eerlijk met jezelf. Het doel is dat je het elke dag kunt doen, ook op een dag dat je je moe en uitgeblust voelt. Als je bv. wilt starten met sporten en je kiest ervoor om te joggen, kan zo een kleine stap zijn: je sportschoenen aandoen. Makkelijk toch? Tweede voordeel, je omzeilt je brein. De argumenten om iets niet te doen (het is te warm/te koud, ik ben te moe, ik moet eerst nog … doen, …) kan je uitschakelen, net omdat het zo’n kleine en makkelijke actie is. Derde voordeel: omdat de actie zo klein is, is de kans veel groter dat je ze effectief doet en bouw je dus succeservaring op. Dat helpt ook om op langere termijn vol te houden.
  • Koppel je nieuwe gewoonte aan een bestaande gewoonte. Bijvoorbeeld, doe het na hetopstaan, na het afwassen, … Hierdoor ga je er makkelijker een automatisme van maken.
  • Oefen elke dag, herhaling is immers nodig om een gewoonte te kweken. Je mag jezelf wel 2 jokers per week geven. Per week oefen je dus 5 keer je nieuwe gewoonte in.
  • Beloon jezelf elke keer nadat je de gewoonte hebt gedaan. Dit kan op verschillende manieren: geef jezelf een schouderklopje of high five, glimlach, doe een dansje, zeg “dat heb ik goed gedaan”, …
  • Vertel over je nieuwe gewoonte tegen je gezin/familie/vrienden. Misschien wil er wel iemand meedoen? Ze gaan je er sowieso op aanspreken en vragen hoe het nu gaat met jouw nieuwe gewoonte.

Wil je graag meer weten?
Tedx talk van BJ Fogg:https://www.youtube.com/watch?v=AdKUJxjn-R8
Boekentip: BJ Fogg, “Kleine gewoontes. De eenvoudige en leuke manier om je gedrag te veranderen.”

Vanessa Jacobs

Info link toevoegen