EMDR voor PTSD

Een efficiŽnte behandeling voor PTSD is EMDR

EMDR (Eye movement desensitisation and Reprocessing therapy) is een door dr Francine Shapiro PHD ontwikkelde methodiek. Shapiro ontdekte dat het horizontaal heen en weer bewegen van de ogen, terwijl ze dacht aan dingen die negatieve emoties opwekten, die emoties deed verminderen of helemaal deed verdwijnen. Zij is hier van uitgaande een methode gaan ontwikkelen voor PTSD behandeling. Ze merkte dat niet alleen desensitisatie optrad, maar dat cliënten ook spontaan positievere gedachten kregen over zichzelf en de wereld. (vandaar ‘Reprocessing’) Het is alsof de ervaringen, die indertijd in het brein en het lichaam ingebrand waren met behoud van alle beelden, geluiden, gedachten, lichaamssensaties en emotionaliteit, door het organisme niet op eigen kracht konden worden verwerkt. Met behulp van EMDR lijkt een verwerking van het verleden spontaan op te treden, waarbij het herbeleven van dat verleden en alle geassocieerde symptomen stopt . Het verleden wordt een herinnering en een afgesloten feit. Dat EMDR werkt, is aangetoond door een 15-tal gecontroleerde onderzoeken. Hoe het precies werkt en welk verklaringsmodel het juiste is, is nog niet duidelijk.

De techniek is op zich erg simpel, maar moet bij PTSD met voorzichtigheid gebruikt worden door deskundige therapeuten, met een bredere opleiding omdat de techniek ook flashbacks kan uitlokken die dan op een deskundige manier opgevangen moeten worden.

Eenvoudige afgeleide technieken (bilaterale stimulaties) kunnen door de patiënt zelf gebruikt worden bij (hevige) emoties, zoals angst, paniekaanvallen. Bilaterale stimulaties wil zeggen alternerend kloppen op knieën of schouders in plaats van de oogbewegingen.

handige tip voor de huisarts

Indien u een baby of kind niet kunt onderzoeken, omdat het weent of angstig is, klop dan zachtjes met een vinger alternerend op linker en rechter schouder.

Voor meer informatie zie:

www.instituut-voor-psychotraumatologie.be

Of de boeken van Francine Shapiro EMDR: Eye Movement Desensitization and Reprocessing: Basic Principles, Protocols and Procedures (Guilford Press),

EMDR: The Breakthrough Therapy for Overcoming Anxiety, Stress and Trauma

Info link toevoegen