slaapproblemen
Tips voor een gezonde slaap:
-
Vermijd voor het slapengaan:
-
alcohol (bevordert het inslapen, maar vermindert de kwaliteit van de slaap),
-
sigaretten cafeïnehoudende dranken,
-
zware maaltijden
-
Gebruik nooit lang na mekaar (maximum één ganse week of één keer per week) slaapmedicatie: na een tijd werkt het niet meer (gewenning) als je dan stopt slaap je nog slechter (rebound effect)de kwaliteit van de slaap is slechter met slaapmedicatie
-
Zorg voor voldoende fysieke activiteit overdag, maar niet de laatste twee uur voor het slapengaan.
-
Doe vlak voor het slapen gaan iets rustig, ontspannend:een warm bad nemeneen relaxatieoefening, ademhalingsoefeningen.
-
Een tas warme melk met ovomaltine (mout) bevordert de slaap .Zorg voor een goede matras, niet te warme, niet te koude kamer (tussen 16° en 18°), veel mensen slapen beter in een verduisterde kamer.
-
Demp het geluid van buitenaf door zware overgordijnen.
-
De slaperigheid komt in cyclussen “circadiaans ritme”, op sommige momenten bent u slaperig, dan gaat de slaperigheid terug weg (of wordt ze minder) om na een tijdje terug te komen, maak gebruik van de slaperige momenten om te gaan slapen.
-
Indien u niet kan inslapen: adem rustig met de buik in en uit: 3 tellen in, 6 tellen uit, of doe een relaxatietechniek of een antipiekertechniek.Indien u na 20 minuten toch niet kan slapen, sta op en doe iets anders vb lezen tot u zich weer slaperig voelt, herhaal 8.
-
Het is normaal dat men ’s nachts af en toe wakker wordt en daarna terug inslaapt, de slaap gebeurt in fasen, na een cyclus word men wakker, maar vaak herinneren wij ons niet dat wij wakker werden. Indien u niet snel terug inslaapt:zie 8.
-
Vermijd schermen twee uur voor het slapen gaan
Dit zijn algemene tips die nuttig zijns, de ene persoon is de andere niet, indien dit niet voldoende helpt:zoek hulp om uw specifieke oplossingen te helpen vinden.