Casestudies

Voorbeelden van casussen :
Casussen die echt zijn, maar onherkenbaar gemaakt (fictieve namen)

burnout

1. Burnout : mevrouw Stevens

Mevrouw Stevens heeft een directiefunctie in een bedrijf waar reorganisaties en dreigende ontslagen de sfeer en de werkdruk negatief beïnvloeden. Terwijl anderen de boot verlaten, blijft zij haar firma trouw. Ze is volhardend, ziet haar werk nog steeds als een uitdaging. Maar stilaan begint zij nekklachten te krijgen, komt steeds later thuis en krijgt hierdoor relatieproblemen. Ze gaat nu meer en meer tegen haar zin werken: burnout. Ze geeft zichzelf en de firma nog 6 maanden tijd. Gaat het daarna niet beter, dan wil ze elders gaan werken, zo houdt ze het niet lang meer vol.Door de coaching ontdekt ze zelf dat ze meer moet gaan delegeren, prioriteiten moet geven aan lange- termijnprojecten, wat iedereen en de werksfeer ten goede komt. (Dat werd haar al vaak gezegd, maar nu komt ze zelf tot die conclusie en ze voert dit dan ook effectief uit.)Door relaxatietechnieken aan te leren voelt ze zich beter, haar nekpijn verdwijnt, ze werkt efficiënter en kan vlugger naar huis gaan, waardoor ze terug een normaal familiaal leven krijgt.

stress op het werk

2. Stress op het werk: Petra

Petra is een modelbediende. Alles is altijd perfect in orde. Maar aangezien ze altijd doorwerkt, geeft haar baas haar steeds meer werk. Petra doet maar door. Ze kan niet "neen" zeggen. ’s Nachts kan ze moeilijk slapen want ze piekert dan hoe ze ’s anderendaags alles moet zien op te lossen. Ze vreest ook kritiek van haar baas. Als ze een foutje maakt, voelt ze zich rot. Door de stress functioneert ze echter minder goed, maakt meer fouten en zo geraakt ze in een vicieuze cirkel. Ze slaat haar pauzes over en daardoor is ze ook niet goed geïntegreerd in haar afdeling,. Ze voelt zich steeds somberder en eenzamer. Door de coaching leert ze assertiever te zijn; ze leert ook te relativeren, op tijd te ontspannen, pauzes te nemen, contacten te leggen met haar collega’s. Ze voelt zich nu gesteund, ontspannen. Ze kent haar grenzen, laat haar baas de prioriteiten bepalen. Ze levert weer kwaliteit af. Iedereen is tevreden.

hoofdpijn/afwezigheid

Hoofdpijn/absenteïsme door stress: mijnheer Peters

Reeds jaren had mijnheer Peters last van verschrikkelijke migraine: hij had reeds alle mogelijke medicatie uitgeprobeerd. Hij was steeds meer afwezig op zijn werk, kon zich ook moeilijker concentreren op zijn job.

We hebben oplossingsgerichte coaching toegepast. Hij had zelf de resources in zich om het probleem op te lossen. "Alles stuk voor stuk aanpakken, in plaats van heen en weer te lopen, drie dingen tegelijk te willen doen en mij dan op te jagen omdat het fout loopt" zei hij als oplossing. Hij heeft zijn oplossing toegepast en was al snel beter.

Als de hoofdpijn dan toch opkwam of als hij zich begon op te jagen paste hij ademhalings- en relaxatietechnieken toe, waardoor hij steeds minder vaak en minder erge hoofdpijn kreeg. Na een 7-tal afspraken was hij hoofdpijnvrij. Alleen in uitzonderlijke situaties was een eenvoudige pijnstiller nog nodig. Hij deed nu alles rustig en tot zijn eigen verbazing deed hij meer werk dan voorheen en was hij vooral creatiever en inventiever.

Info link toevoegen