Waarom eerst leren ontspannen?

Waarom is het belangrijk om eerst te leren ontspan

* Bij stresslabo leren we jou diverse manieren om met stress te leren omgaan: time-management, leren relativeren, een positieve focus houden, meer bewegen, gezond eten, veel water drinken en weinig alcohol, je omringen met mensen die je energie geven,...

* Alleen wil dat soms allemaal niet zo lukken. En weet je ook waarom? Het is eenvoudig te verklaren als je een beetje weet hoe onze hersenen functioneren. Onze hersenen kan je zeer vereenvoudigd indelen in 3 delen.

** Bij stress gaan de twee evolutionair oudste delen, onze hersenstam en ons lymbisch systeem, samenwerken om efficiënt te kunnen vluchten van een gevaar zoals een sabeltandtijger. Dat was in de prehistorie nodig om te overleven. Je kon vechten, vluchten, stilletjes blijven liggen in de hoop dat de tijger jou niet ziet, of smakelijk opgegeten worden door de vijand. Nu moeten we niet meer weglopen van wilde dieren, maar ons stressysteem werkt nog steeds op dezelfde manier. Als wij in een ons in een situatie bevinden waarin we denken te moeten reageren met onmiddellijke actie, gaat ons stressysteem adrenaline vrijmaken, spannen onze spieren samen, versnelt hartslag en ademhaling en gaan we ons concentreren op alles wat gevaarlijk zou kunnen zijn.

** Het derde deel van onze hersenen, de hersenschors gaat op dat moment minder gaan werken. En onze hersenschors, meer bepaald het deel achter ons voorhoofd dat we de prefrontale hersenen noemen, is verantwoordelijk voor plannen, organiseren, wikken en wegen van voor- en nadelen bij een bepaalde beslissing, ons recent geheugen, en nog tal van andere ingewikkelde denkfuncties. Deze hersenschors gaat onder stress minder gaan werken, onder hevige stress zelfs uitgeschakeld worden. Daarom gaan we onder stress slecht kunnen plannen en prioriteiten stellen, we gaan niet meer kunnen relativeren, en we gaan ons ongerust maken voor allerlei onbelangrijke dingen. Het is dan belangrijk om eerst tot rust te komen, dan gaan heel wat problemen al vanzelf minder erg lijken, of gaan we ze met meer gemak kunnen oplossen.

** Daarom is het belangrijk om enkele ademhaling, meditatie, relaxatietechnieken te leren. Buikademhaling is een topper, erg eenvoudig aan te leren en kan je altijd en overal toepassen.

Info link toevoegen