angstaanvallen en hartkloppingen

Reeds 25 jaar heeft mijnheer Van Trappen last van hartkloppingen, angst. Hij heeft zijn beroep dat hij zo graag uitoefende moeten stoppen.
Na een vermoeiende vlucht met tussenlandingen (patiënt had van zijn geneesheer captagon gekregen om het vol te houden) ging hij met collega's ontspannen in de bar, ze dronken enkele glaasjes wijn. Hierna werd patiënt ineens kortademig, kreeg hij hartkloppingen, druk op de borst, en werd hij op de spoedafdeling van het lokale ziekenhuis opgenomen. Na een ( traumatiserende) opname, waar ze hem vertelden dat hij waarschijnlijk een ernstige methanolvergiftiging had opgelopen,kreeg hij steeds maar opnieuw dezelfde aanvallen.
In België vertelden ze hem dat hij eigenlijk « niets » had, dat hij zichzelf maar moest genezen, het zat allemaal in zijn hoofd.
Hij is dan maar jaren in psychoanalyse gegaan.
Hij verdroeg geen bètablokkers noch andere cardiale medicatie.
Alle mogelijke alternatieve genezers heeft hij afgelopen.
Zijn huisarts stuurde hem naar ons voor biofeedback.
We zijn begonnen met myofeedback, temperatuurfeedback, huidweerstand. Hij leerde zo stilaan zichzelf te ontspannen.
In het begin hebben we zijn hartritme gemeten met de computer plethysmograaf, het ritme was heel erg wisselvallig..
Patiënt heeft stilaan controle leren hebben op zijn lichaam, zijn polsslag kreeg hij naar beneden. Doordat hij minder hartkloppingen had, had hij ook minder angst .
Door middel van ankering en reframing technieken(NLP) hebben we een aantal conditioneringen kunnen doorbreken. Patiënt durfde opnieuw lange afstanden met de auto afleggen. 25 jaar lang kreeg hij hartkloppingen en angst telkens hij meer dan 5 à 10 km van zijn huis wegreed nu kan hij terug naar zee of naar de Ardennen rijden.
Zijn hartslag was ook objectief gemeten door de plethysmograaf, en grafisch afgebeeld op het computerscherm , veel regelmatiger.
Hij evalueerde zelf de verbetering van zijn toestand als zijnde 50 à60 %.
Wat gezien de duur van zijn klachten heel goed is.
Hoe sneller ingegrepen wordt, hoe sneller de patiënt geneest, hoe vollediger hij recupereert.
Patiënt heeft waarschijnlijk in het buitenland een hyperventilatieaanval gehad. Had hij toen een adequate uitleg gekregen,van wat hyperventilatie is en wat je er aan kan doen was hij waarschijnlijk nog steeds beroepsmatig aktief.

Info link toevoegen