relaxatie

Relaxatietechnieken :

Er bestaan veel verschillende soorten ontspanningstechnieken :

Westerse vormen :

1° Jacobsen relaxatie of progressieve ontspanning :

De (grote) spiergroepen worden eerst opgespannen, en daarna terug ontspannen.
Dit omdat de patiënten zich meestal niet bewust zijn van het feit dat ze bepaalde spiergroepen steeds opspannen. Meestal spannen wij meer spieren op dan nodig.vb Bij autorijden wordt vaak gans het been opgespannen i.p.v. alleen de voetspieren. Patiënten leren hiermee meer bewust te zijn van hun eigen (spier) spanning.
Het is ook een techniek die nuttig is bij mensen die zich moeilijk kunnen concentreren, of bij overactieve type A persoonlijkheden : ze « doen » iets.
Het is een handige techniek voor beginnelingen.

De grondlegger is de Amerikaanse psycholoog Jacobsen.

Het is geïndiceerd oa bij spanningshoofdpijn.
Maar ook bij psychosomatische klachten en voor stressmanagement.

2° De Autogene training volgens Shultz :

De spieren worden ontspannen door autosuggestie ( patiënt leert zijn arm (been,…) zwaar te laten worden.
Later wordt aan patiënt ook geleerd door autosuggestie de armen (benen ,..) warm te laten worden.
Hierna volgen nog andere stappen : ademhaling vertragen , hartslag vertragen, visualisaties,.. .).
Het leerproces is traag maar grondig.
Voor mensen die moeilijkheden vertonen om te leren ontspannen is zo'n traag maar grondige aanpak goed (als ze het er voor over hebben).

De meeste mensen willen sneller vooruit , dan zijn vereenvoudigde afgeleide technieken nuttig . Natuurlijk hangt het af van de aard en de ernst van de klachten, plus ook van het talent en smaak van de patiënt welke ( al of niet vereenvoudigde) techniek de beste is. Het is goed dat patiënt een aantal technieken aanleert zodanig dat de hij kan kiezen welke best voor hem past.

De grondlegger van de autogene training is de Duitse psychiater Shultz.

Indicaties :Het is een goede techniek voor oa (echte, vasculaire) migraine , omdat men hiermee kan leren de handen op te warmen, dus de bloedsomloop in de handen (lichaam) te verbeteren. Hierdoor stroomt het bloed van het hoofd naar het lichaam en de vasodilatatie in het hoofd vermindert. De vasodilatatie van de craniale bloedvaten is de eerste fase van migraine, voor de pijn start. Deze techniek moet dus wel preventief uitgevoerd worden, vb bij prodromale tekens (zoals koude handen,…) .
Maar deze techniek(en) kunnen ook weer als stressmanagement gebruikt worden en om psychosomatische klachten te leren beheersen.

Er bestaan aangepaste vormen voor kinderen.

Info link toevoegen