FEEDBACK

Om beter psychosomatische klachten (diarree, spastisch colon, slaapproblemen, spanningshoofdpijn), hyperventilatie(angsten en fobieën) en stress te behandelen maken we gebruik van een psychophysiologisch meettoestel. Patiënten geloven meestal niet dat ze zelf invloed kunnen hebben: "Eerst zien en dan geloven" is hun motto. Het toestel laat het hen zien. We meten hiervoor allerlei fysiologische parameters : EMG, temperatuur, huidweerstand, hartslag,... en geven hierover informatie weer op een computerscherm.

psychophysiologisch meettoestel

Om beter psychosomatische klachten te behandelen maken we gebruik van een psychophysiologisch meettoestel. Door stress zal het orthosympatisch zenuwstelsel van de patient geactiveerd worden, waardoor meetbare veranderingen in bepaalde fysiologische parameters gebeuren. Deze veranderingen in de fysiologie, als ze te veel, te sterk gebeuren kunnen functionele of zelfs organische klachten veroorzaken: spanningshoofdpijn, migraine, spastisch colon, hyperventilatie, slaapproblemen ....
Activatie van het orthosympatisch zenuwstelsel, adrenaline vrijzetting, door stress veroorzaakt oa een vasoconstrictie van de bloedvaten van de huid, waardoor de temperatuur van de huid daalt. Ook gaat door activatie van het ortosympatisch zenuwstelsel de zweetsecretie toenemen, hierdoor meet men een verlaging van de huidweerstand. Ook de spierspanning, door EMG meetbaar, stijgt bij stress.
Al deze fysiologische parameters (EMG,huidweerstand, temperatuur, ademhaling, hartslag, bloeddruk,...) kunnen bij verschillende personen in verschillende mate varieren onder invloed van stress en relaxatie. De mate waarin iemand na stress goed zijn fysiologische parameters terug op de (ontspannen) beginwaarde (of beter) kan brengen, bepaalt mede of iemand stressbestendig is. Een goede recuperatie kan uiteraard ook aangeleerd worden (oa met behulp van het psychofysiologisch toestel). Met de "stressprofile" meting meten we of
1° iemand gemakkelijk gestresseerd geraakt;
2° de vaardigheid bezit om zichzelf te ontspannen;
3° welke ontspanningstechnieken/therapieën meest efficient zijn bij deze persoon (grove test). Zo bepalen we welke vaardigheden de patient nog best aanleert om stressbestendiger te worden, zijn (psychosomatische ) klachten te vermijden ,of te beinvloeden.Indien we bijvoorbeeld merken dat patient zich goed kan ontspannen , kan het zijn dat we meer met RET(Rationeel emotieve therapie ) zijn cognities moeten bestrijden( waarom hij zijn levensstijl niet wil,kan aanpassen, of meer sociale , relationele of arbeidsomgevingsfactoren moeten nagaan. Dat kunnen we ook onderzoeken met de stressoranalyse ea methodes (oa brugse methode)
. Tevens kunnen we aan de patiënt aantonen dat hij zelf grote invloed kan hebben op zijn lichaam in negatieve én in positieve zin.
Stress

Met een psycho-physiologisch feedbacktoestel maken we een 'stress-profiel' om te zien hoe patiënte op stress reageert.

Eerst nemen we een baseline (basismeting) van spierspanning door middel van EMG-meting , meting van temperatuur van de handen en meting van huidweerstand. Zowel de EMG van de extensor-spier van de arm als van de frontalis-spier meten we. Dit geeft aan of patient al of niet in een ontspannen fysiologische toestand is.We bepalen ook de corrolatie met de subjectieve indruk.

In een tweede fase wordt de patiënt onderworpen aan twee verschillende stressoren en regristreert het apparaat de physiologische parameters veranderingen:

als bijvoorbeeld EMG stijgt, temperatuur daalt en huidweerstand stijgt, dan duidt dit op 'eu-stress' = goede stress (= een creatief leermoment, men wordt er sterker van)

als de EMG stijgt, temperatuur daalt en ook huidweerstand daalt, dan duidt dit op dis-stress, slechte stress (als temperatuur en huidweerstand beiden dalen).

In een volgende fase moet patiënte zichzelf trachten te ontspannen. Het meettoestel geeft aan in hoeverre dit lukt. Hierdoor weten we hoever de patiënt al zelfcontrole heeft.

In een laatste fase begeleiden we de patiënt in zijn ontspanning en meten we in hoever en hoe we patient hierbij kunnen helpen.

Er wordt een rapport uitgedrukt.

Deze stressprofile meting kan herhaald worden om patient's evolutie na te gaan.

Hyperventilatie

Voor hyperventilatie wordt de diagnose ondersteund met behulp van een capnometer. Ook het psycho-physiologisch meettoestel kan gebruikt worden bij hyperventilatie. Als de patiënt diafragmaal ademt zal hij hierdoor meer ontspannen worden en zal bijvoorbeeld de huidweerstand stijgen ( top van onderstaande kurve). Hierdoor worden patiënten sneller overtuigd van het nut van buikademhaling bij hyperventilatie.



Huidweerstand stijgt tijdens diafragmale ademhaling
Spanningshoofdpijn

"It was concluded that neck or a combination of neck and shoulder electromyographic feedback training was effective in the treatment of tension headaches".

Sommige vormen van spanningshoofdpijn ontstaan door 'co-contraction': bij het opheffen van de ene schouder wordt de andere musculus-trapezius ook opgespannen. Bijvoorbeeld als ze de rechterschouder naar boven gedaan wordt, zal ook de linker musculus-trapezius opgespannen worden en ook omgekeerd. Dit noemt men 'co-contraction'. Om deze co-contraction op te heffen, leer ik om heel kleine bewegingen te maken met ene schouder en ondertussen de andere schouder te ontspannen. Daartoe kan men deze verkeerde gewoonte doorbroken worden. Met behulp van het psycho-physiologisch feedback toestel men visueel volgen of de andere schouder al dan niet meevolgt.



Info link toevoegen